Uutislistaukseen

Muutoksia seurakunnan toimintaan 1.6. 2020 alkaen

28.5.2020 20.09

Koronaviruspandemian hillitsemiseen liittyvä kokoontumisrajoitusten asteittainen purkaminen tuo muutoksia myös seurakunnan toimintaan. Niissä on otettu huomioon voimassa olevat viranomaismääräykset, tilojen riittävä väljyys, hyvä hygienia ja kokoontumisrajoitusten mukaiset henkilömäärät.

Toimintaa avataan vaiheittain kesäkuun alusta seuraavasti:

Jumalanpalvelukset

Jumalanpalveluksiin ja kirkollisiin toimituksiin voi 1.6.2020 alkaen voi osallistua yli 50 henkeä edellyttäen, että niissä noudatetaan viranomaisohjeita tilaisuuksien turvallisesta järjestämisestä. Henkilömäärä suhteutetaan 1–2 metrin turvavälein tilaan sopivaksi.

Oriveden seurakunnan jumalanpalvelukset toimitetaan 7.6. alkaen ehtoollismessuina sunnuntaisin ja muina kirkkopyhinä pääsääntöisesti klo 10 Oriveden kirkossa ja muissa kirkoissa erillisen suunnitelman mukaisesti. Messun alussa annetaan ohjeet turvaväleistä ja ehtoollisenjaosta. Kirkkoon tulijat käyttävät käsidesiä tullessaan kirkkoon. Heidät ohjataan penkkeihin riittävin turvavälein merkityille paikoille. Kirkossa ihmiset voivat istua joka toisella penkkirivillä ja lomittain sekä huomioiden turvavälit.

Henkilörajoitukset ovat seuraavat:

Oriveden kirkko 180-220 henkilöä

Längelmäen kirkko 180 henkilöä

Eräjärven ja Juupajoen kirkko 100 henkilöä

Korkeakosken pikkukirkko 50 henkilöä

Kirkkovieraita pyydetään huolehtimaan käsihygieniasta ja välttämään lähikontakteja. · Riskiryhmiin kuuluvia ja sairaita (esim. flunssan oireet) henkilöitä pyydetään jäämään kotiin. Olet tervetullut yhteiseen jumalanpalvelukseen terveenä.

Virsikirjat eivät ole käytössä Oriveden kirkossa ja virsien sanat heijastetaan datatykillä kirkon etuseinälle. Muissa seurakunnan kirkoissa virsikirjat ovat käytössä. Seurakuntalaisia rohkaistaan mobiilivirsikirjan käyttämiseen.

Ehtoollinen jaetaan kirkon kuoriosassa, alttarin edessä. Ehtoollisvieraat tulevat Orivedellä ns. pääkäytävää ja muissa kirkoissa keskikäytävää pitkin väljässä jonossa, desinfioivat kätensä käsidesillä, minkä jälkeen ottavat itse pikarin pöydältä ja nauttivat ehtoollisen seisaaltaan. Ehtoollisleipä jaetaan ilman lähikosketusta käteen ojentamalla. Ehtoollisen jälkeen pikari palautetaan sitä varten varattuun koriin ja poistutaan sivukäytäviä pitkin omalle paikalle.

Messun jälkeen ei ole kirkkokahveja. Messua voi edelleen myös seurata suoratoistona www.facebook.com/orivedenseurakunta/live/. Jälkitallenne on katsottavissa seurakunnan verkkosivuilla www.facebook.com/orivedenseurakunta/videos/.

Kirkolliset toimitukset- kaste, vihkiminen, hautaan siunaaminen

Kirkolliset toimitukset toimitetaan vielä osin poikkeusjärjestelyin. Seurakunnan työntekijät sopivat perheiden ja omaisten kanssa kasteen, vihkimisten tai hautajaisten järjestämisestä. Henkilörajoitus on enimmillään 80-100. Ohjeita turvaväleistä, käsihygieniasta ja osallistujien terveydentilasta tulee noudattaa.

· Kasteen, avioliittoon vihkimisen ja hautaan siunaamisen jälkeinen perhejuhla on mahdollista järjestää yksityistilaisuutena kodeissa tai srk:n tiloissa 50 henkilön henkilörajoitus huomioon ottaen. Tilaisuuden järjestäjä on vastuussa siihen liittyvien rajoitusten noudattamisesta.· Seurakunnan tiloista toimituksiin ovat käytettävissä kirkot ja seurakuntatalot:

Oriveden srk-keskus (iso sali 50, kahvio 30),
Oriveden kirkon srk-sali (30),
Juupajoen seurakuntala (40),
Eräjärven srk-talo (40),
Pikkukirkon srk-Sali (20).
Suluissa on suurin mahdollinen henkilömäärä tilaa kohden.

 Kysy lisää kirkkoherranvirastosta: p. 040-804 9600.

Tapahtumat ja viikkotoiminta

Toiminta käynnistyy kesän aikana asteittain. Seuraa ilmoittelua Oriveden Sanomissa, seurakunnan verkkosivulla ja Facebookissa.

Kesän tapahtumiin pääset tutustumaan tästä

Diakonian vastaanotot ja keskusteluapu

Diakonian vastaanotto / ruuanjako Oriveden srk-keskuksessa ke klo 9.30-12.30 ja Juupajoella Toivon tuvalla to klo 9-10. Orivedellä ei ole maanantaisin vastaanottoa 1.6-31.8, lisäksi 13-20.7 on diakoniatoimisto kiinni.

· Taloudellinen avustaminen: tapaamisesta sovittava etukäteen puhelimitse.

· Keskusteluapua (sielunhoito) varten yhteyttä voi ottaa puhelimitse diakoniatyöntekijöihin (varmimmin arkisin virka-aikana):

Diakoniatyöntekijät: Irmeli Nylander 050-300 3155,
Terhi Ratalahti 050-345 1961,
Sanna Tapiolinna 050-576 8346,
Tiina Suoniemi-Hakonen 050-305 4031 (Juupajoen alue).

 

Kirkkoherranvirasto, taloustoimisto ja hautausmaantoimisto

·Kirkkoherranvirasto palvelee etänä puhelimitse ja sähköpostin avulla seuraavasti: ma klo 9–13, ti klo 9-13-, ke suljettu, to klo 9-13 ja 15-17. Erikseen voi sopia ajan kirkkoherranviraston kanssa tulemista paikan päällä hoitamaan asioita henkilökohtaisesti. Puhelin: 040-804 9600, sähköposti: orivesi.srk@evl.fi

·Hautausmaantoimisto palvelee ma–pe klo 9–14 puhelimitse: seurakuntapuutarhuri Sirkku Kylä-Laaso, p. Sirkku Kylä-Laaso, p. 050-365 2756, sp. sirkku.kyla-laaso@evl.fi.

Taloustoimisto palvelee etänä ma-pe klo 9–12, p. 050 576 8351, sähköposti: aija.nivala@evl.fi.

Postiosoite: Latokartanontie 5, 35300 Orivesi.

Auttavat puhelimet

Päivystävä pappi p. 045-133 8640.

Asiointiapua erityisesti eläkeläisille ja riskiryhmiin kuuluville (esim. kauppa- ja apteekki) ma-pe klo 9-15. Ota yhteyttä diakoniatyöntekijöihin! Tilaukset mieluiten aamulla klo 9-11!

Rukous- ja keskustelupuhelin: p. 045-133 8640. Puhelut ohjautuvat päivystävän papin numeroon.

Diakoniatyöntekijät ovat tavoitettavissa pääosin arkisin virka-aikaan.

Seurakunnan työntekijöiden yhteystiedot Kaikkien seurakunnan työntekijöiden yhteystiedot löydät tämän linkin takaa.

Kesäloma-aikaa voi tuoda muutoksia työntekijöiden tavoittamiseen, jolloin on hyvä ottaa yhteyttä myös toiseen saman työryhmän henkilöön.

Seurakunta verkossa

Seurakunta julkaisee videoita nettisivuilla ja facebookissa: https://www.facebook.com/orivedenseurakunta/

Tietoa, apua ja hyödyllisiä linkkejä

Valtakunnallinen Kirkon keskusteluapu: p. 0400 22 11 80 joka päivä kello 18–24. HUOM! Operaattori veloittaa puhelusta liittymäsopimuksesi mukaisen hinnan (pvm/mpm). Osoitteessa https://kirkonkeskusteluapua.fi/ palvelee myös Kirkon keskusteluavun chat ma-pe kello 12–22.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko: www.evl.fi.

Pääset koronatilanteen uutisiin suoraan tämän linkin kautta.

Ohje kasvattajille - klikkaa otsikkoa ja lue: Miten puhua lasten, nuorten ja perheiden kanssa koronaviruksesta