Rippikoulukirjeet2.jpg

Rippikouluihin ilmoittautuminen on alkanut

22.9.2021 09.50

Rippikouluihin ilmoittautuminen on alkanut

Vuonna 2007 syntynyt kirkkoon kuuluva ikäluokka sai viimeistään tämän viikon maanantaina kirjepostia Oriveden seurakunnalta. Kuoressa oli kutsu hakea rippikouluun. Rippikoulu tai ripari on kirkon järjestämää kasteopetusta. Talvella alkaa tutustumisjakso seurakuntaan ja rippikoulu useimmilla huipentuu rippileiriin noin 24 muun nuoren kanssa. Rippikoulun jälkeen on mahdollista vielä konfirmaatioon, jota usein juhlitaan sukulaisten kesken tietynlaisena nuoreksi aikuiseksi tulemisen siirtymäriittinä. Vanhemmat sukulaiset puhuvat vieläkin, että tanssimaan ei päässyt ennen rippikoulun käymistä.

Mitä pitää tehdä, jos haluaa rippikouluun, mutta ei ole saanut kutsukirjettä?

• Tosiaan. Meillä oli osoitetiedot hieman yli sadalle nuorelle, mutta voi toki käydä niin, että syystä tai toisesta kirje ei tule perille ja ne, jotka eivät kuulu kirkkoon, eivät saa kutsua, koska meille ei tietenkään ole heidän tietojaan. Seurakunnan nettisivuilla www.orivedenseurakunta.fi/rippikoulu on samat tiedot, mitä kirjeessä eli rippikoulupaikat ja linkki ilmoittautumislomakkeeseen. Lisäksi minuun voi olla yhteydessä, jos on kysyttävää.

Syökö nopeat hitaat, vai pääsevätkö kaikki sinne minne hakevat?

• No, nopeuskilpailusta ei ole kyse. Vasta ilmoittautumisen päättymisen jälkeen (1.10.2021) otan hakemukset ulos ja alan luoda ryhmiä toiveiden mukaan, mutta on toki totta, että kaikki eivät välttämättä pääse ykköstoiveeseensa. Tärkeintä on kuitenkin, että hakemus on täytetty tarkasti etenkin yhteystietojen osalta. Yksi numero tai kirjain väärin puhelinnumerossa tai sähköpostiosoitteessa saattaa tehdä yhteydenotosta mahdottoman.

Rippikouluja käydään myös muualla Suomessa. Kirkkohallituksen rippikoulutyön asiantuntija Jari Pulkkinen: Vuosittain rippikouluun osallistuu valtakunnallisesti n. 78% koko 15-v ikäluokasta ja kirkkoon kuuluvista yli 90%. Orivedellä 96 % (vuonna 2021). Mitkä tekijät selittävät näin suuren suosion?

”Rippikoulun suosioon on monia syitä. Sillä on edelleen vahva asema osana suomalaista nuoriskulttuuria ja puhe rippikoulusta on valtaosin positiivista nuorten keskuudessa. Toisena asiana voisi mainita isoset. Isosilla on suuri merkitys rippikoulukokemuksen kannalta ja he tekevät arvokasta vapaaehtoistyötä rippikouluissa. Yksi rippikoulun suosiota selittävä tekijä on myös leirimuotoisuus, joka sisältyy yli 90%:iin rippikouluissa. Leirimuotoisuus vahvistaa yhteisöllisyyttä ja tarjoaa tilan monenlaisten näkemysten pohtimiseen yksin ja yhdessä toisten kanssa. Lisäksi rippikoulun myötä tuleva mahdollisuus kirkkohäihin ja konfirmaation jälkeen mahdollisuus toimia kummina selittävät osaltaan rippikoulun suosiota”, kertoo rippikoulutyön asiantuntija Jari Pulkkinen kirkkohallituksesta.

Onko valtakunnallista palautedataa tutkiessa havaittu jotain eroja nimenomaan Pirkanmaan osalta, että mikä täällä erityisesti nousee positiivisuudessa?

”Suomessa on toteutettu vuodesta 2019 lähtien laaja valtakunnallinen rippikoulukysely. Tänä vuonna vastaajien määrä tähän mennessä on lähes 24 000. Tampereen hiippakunnan alueella nuorten vastaukset noudattelevat samaa linjaa kuin koko Suomessa. Kouluarvosanoin nuoret antavat rippikoululle arvosanaksi 9-. Nuoret kokevat, että rippikoulussa saa olla oma itsensä ja erityisen tyytyväisi nuoret ovat rippikoulun turvallisuuteen, viihtyvyyteen kuulluksi tulemiseen liittyviin asioihin”, kertoo rippikoulutyön asiantuntija Jari Pulkkinen.