Rippikoulu - Nuoret

Lähikuva Nuoren seurakunnan veisukirja -laulukirjasta ja kitarasta. Veisukirja on kitaran kannen päällä.

Kuka voi tulla ev. lut. rippikouluun?

Kutsumme rippikouluun Oriveden seurakuntaan kuuluvat 15 vuotta täyttävät nuoret. Tämä johtuu siitä, että vain heistä meillä on tiedot. Jos paikkoja löytyy, rippikouluun voi tulla myös johonkin muuhun kirkkomme seurakuntaan kuuluva nuori. Jos et kuulu kirkkoon, voit ilman muuta tulla rippikouluun. Jos tahdot osallistua myös konfirmaatioon, se edellyttää kirkkoon liittymistä. Jos sinua ei ole kastettu, sinut voidaan kastaa rippikoulun jälkeen.

Kummit pitävät käsiään konfirmoitavan nuoren pään päällä. Lähikuva käsistä.

Rippikoulut 2024

Vuoden 2024 rippikoulut pidetään tutuissa paikoissa:

  • Talviripari Vuokatinrannassa hiihtolomalla 24.2.-2.3.2024 (Konfirmaatio 1.4. Oriveden kirkossa)
  • Päiväkumpu 1 kesäkuussa 3.-10.6.2024 (Konfirmaatio 16.6. Oriveden kirkossa)
  • Päiväkumpu 2 heinäkuussa 8.-15.7.2024 (Konfirmaatio 20.7. Juupajoen kirkossa)
  • Saarenmaa heinäkuussa 11.-19.7.2024 (Konfirmaatio 21.7. Oriveden kirkossa)
  • Päiväripari heinäkuussa 23.-26.7.2024 sekä 29.7.-1.8.2024 (Konfirmaatio 4.8.)

Rippikouluaika on alkanut

Kaikki rippikoulut alkoivat yhteisellä jumalanpalveluksella Oriveden kirkossa sunnuntaina 5.11. klo 14. Rippikoulun aloittaneet nuoret saivat riparipassinsa ja ensimmäiset merkintäsä. Nuorille ja huoltajille pidettiin infotilaisuudet. Nuoret voivat nyt aloittaa itsenäisesti kerättävien merkintöjen hankkimisen.

Mille leirille pääsen?

Leirivalinnat varmistuvat joulukuun alussa ja sekä nuorille että huoltajille lähetetään tieto leirivalinnasta kaikkiin niihin sähköpostiosoitteisiin, jotka on ilmoitettu meille rippikouluun ilmoittautumisen yhteydessä.

Voiko vielä ilmoittautua?

Tällä hetkellä näyttää siltä, että rippikoulupaikkoja on vielä Päiväkumpu1-ryhmässä sekä Saarenmaan leirillä. Näihin ryhmiin voi vielä ilmoittautua ottamalla yhteyttä rippikoulupastori Sari Isokoskeen. Huoltajille 5.11.-23 pidetyn ripari-infon diat ovat ladattavissa ja katsottavissa täältäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Huom, järjestö- ja harrastusleireille lähtijät:

Jos nuori suunnittelee käyvänsä rippileirin muualla kuin oman seurakunnan leirillä, on siitäkin ilmoitettava kotiseurakuntaan: kaikki rippikoulun kävijät osallistuvat kuitenkin rippikoulun seurakuntayhteysjaksoon kotiseurakunnassaan.

Vanhemmille

Rippikoulua syksystä lähtien

Rippikoulu rakentuu nykyään hieman toisella tavalla kuin teidän rippikouluaikananne. Rippikoulun on kestettävä puoli vuotta ja opetusta on oltava vähintään 80 tuntia. Aiemmin rippikouluksi miellettiin lähinnä pitkä leiri. Sitä ennen rippikoululaiset keräsivät itsenäisesti tietyn määrän merkintöjä ennen leiriä. Nyt rippikouluaika alkaa jo syksyn tapahtumista ja koko kevättalvi on varsinaista rippikouluaikaa. Kullakin rippikouluryhmällä on yhteisiä kokoontumisia kevään aikana eikä rippikoululaisella ei siis enää ole niin suurta vapautta valita, milloin hän käy kuluttamassa kirkon penkkiä. Näiden kokoontumisten ohessa käydään jo läpi rippikoulun keskeisiä opetettavia aiheita.

Tarvitsemme tukenne

On hyvin mahdollista, että aikataulut menevät perheissä joskus myös päällekkäin. Seurakunnan puolelta pyrimme mahdollisuuksien mukaan joustamaan, mutta toivomme myös, että rippikoulu ainutkertaisena tapahtumana olisi ensisijainen asia, jos joudutte ratkomaan tärkeysjärjestyksiä. Tähän teillä vanhemmilla on suurimmat mahdollisuudet vaikuttaa – teidän esimerkkinne ja päätöksenne painavat paljon. Jo pelkästään kunnioittamalla rippikoulua te annatte meidän ohjaajien työlle hyvän tuen. Ottakaa selvää nuorenne riparikokoontumisten aikatauluista sitten, kun nuoret saavat tiedon siitä, mihin ryhmään he ovat päässeet. Meille on jo käytännön syistäkin tärkeää, että nuoret pystyivät osallistumaan kevään tapaamisiin oman ryhmänsä kanssa.

Auttakaa ymmärtämään

Rippikoulun aikana tulemme viettämään paljon aikaa nuorenne kanssa ja nuorenne on osa ryhmää, joka ihannetapauksessa tekee omasta rippikoulustaan kaikille osallistujille viihtyisän. Yksi avain siihen, että saamme ripariryhmän toimivaksi, on se, että me ymmärrämme mahdollisimman hyvin ryhmän jäseniä. Mitä kukin odottaa, ajattelee, pelkää; mihin kukin pystyy – missä tulevat taitojen rajat vastaan? Me pystymme kyllä pinnalta päättelemään jotain siitä, millaisia tulevat rippikoululaisemme ovat, mutta kaikkea emme heistä näe. Siksi me tarvitsemme sitä tietoa, jota teillä vanhemmilla nuorestanne on. Erityisen tärkeää on, että kertoisitte tarkkaavaisuushäiriöistä (ADHD), visuaalis-motorisista oppimisvaikeuksista, aspergerin oireyhtymästä ja lukivaikeuksista. Emme kysele näitä asioita lokeroidaksemme nuorta, eikä se automaattisesti tarkoita, että nuori saa leirillä erityistä tai leimaavaa kohtelua. Kysymme näitä siksi, että osaisimme suhtautua oikein ja ymmärtää, jos erityisiä vaikeuksia tai haikeita hetkiä leirillä tulisi. Mikään mainituista erityisyyksistä ei ole este rippikoulun käymiseen, jos me vain tiedämme varautua niihin.

Usein kysyttyä

 

En kuulu kirkkoon, voinko tulla rippileirille?

Totta kai. Voit tulla rippikouluun ja miettiä sen aikana, haluaisitko liittyä kirkkoon vai et. Rippikoulu ei velvoita liittymään kirkkoon, mutta jos tahdot mukaan konfirmaatioon, sinun pitää liittyä kirkkoon ja jos sinua ei ole kastettu, sinut kastetaan ennen konfirmaatiota.

En ole tulossa oman seurakunnan rippileirille, vaan menen leirille esim. Päiväkumpuun, Kuortaneen urheiluopistolle tai muulle harrastusleirille. Mitä minun pitää tehdä?

Ilmoita seurakuntaan hyvissä ajoin, että olet menossa leirille muualle kuin Orivedelle. Rippikouluun kuuluu kuitenkin aina jakso, jonka aikana tutustutaan oman seurakunnan toimintaan. Jos et ole vielä aivan varma, että pääset leirille, jolle olet hakenut, sinun kannattaa varmuuden vuoksi hakea leiripaikkaa myös Oriveden seurakunnan leiriltä. Voit perua sen jos et tarvitse sitä.

Mitä teen jos en pääse johonkin ryhmäni tapaamiseen?

Ota aina yhteyttä oman ripariryhmäsi ohjaajaan ja sovi hänen kanssaan, miten korvaat tapaamisen. Jos poissaoloon on hyvä syy, (sairaus, lomamatka, urheilukilpailut tai vastaava) väliin jääneen tapaamisen voi korvata toisen ripariryhmän vastaavassa tapaamisessa.

Mistä voin hakea vapaasti valittavan merkinnän?

Vapaasti valittaviin merkintöihin kelpaa lähes mikä tahansa seurakunnan järjestämä tilaisuus. Se voi olla esimerkiksi jumalanpalvelus, nuortenilta, kaste, häät, hautajaiset, kinkerit, konsertti tai kauneimmat joululaulut –tilaisuus. Koulun joulu- tai kevätkirkosta ei saa riparimerkintää.

Mistä löydän tietoa seurakunnan tapahtumista?

Torstain Oriveden Sanomien seurakunnan ilmoitukset –palstalta ja seurakunnan nettisivuilta. Kannattaa tutustua myös nuorten syys- ja kevätohjelmiin, joita saa koululta ja seurakuntatalolta

Missä kirkossa pitää istua?

Rippikoululaiset istuvat kirkossa alhaalla saarnastuolin edessä.

Miten kirkossa käyttäydytään?

Kunnioita niitä, jotka ovat kirkkoon tulleet ja osallistu reilusti kaikkeen, mitä tapahtuu. Juttelu kaverin kanssa häiritsee niitä, jotka tahtovat keskittyä jumalanpalvelukseen.

Voiko ripariryhmää vaihtaa vielä kun valinnat on tehty?

Ryhmää voi vaihtaa perustellusta syystä, jos jossain ryhmässä on vielä tilaa. Ota mahdollisimman nopeasti yhteyttä rippikoulupastoriin.